Çoğu insanın severek tüketmediği yeşil mercimeğin faydaları saymakla bitmiyor.

Çoğu insanın severek tüketmediği yeşil mercimeğin faydaları saymakla bitmez. Yağsız protein, demir ve fosfat açısından zengin bir besin olan yeşil mercimek insanlarda kemik sağlığını korur. Mercimek, bezelye ve fasulye gibi baklagil veya baklagil ailesine aittir, ancak aslında tohumdur. Mercimeğin fasulyeye göre en büyük avantajı, ıslatma gerektirmemesi ve aromalı suda veya çorba veya güveç tarifinde en iyi şekilde pişirilmesidir. Kırmızı veya sarı mercimek doğrudan tencereye eklenebilir ve şeklini korumadığı için koyulaştırıcı görevi görebilir. Kahverengi, yeşil ve siyah mercimek yemeğin bitiminden yaklaşık yarım saat önce eklenebilir ve hem şeklini koruyacak hem de güzel bir etli dokuya sahip olacaktır. Yeşil mercimeğin faydaları nedir? Soruyu açıklığa kavuşturalım.

Yeşil mercimeğin faydaları


Mercimek veganlar ve vejetaryenler için mükemmel bir protein kaynağıdır. Çok yönlüdürler, vitamin ve minerallerle doludurlar ve 100 gramında 26 gram protein içerirler, bu da size önerilen günlük alımın yaklaşık %52'sini sağlar.

Yüksek miktarda lif içeren yeşil mercimek aynı zamanda insülin direncinin dengelenmesine de yardımcı olur. Fosfor, kalsiyum, protein, karbonhidratlar; Potasyum, lif, demir ve sodyum açısından zengin olan yeşil mercimek aynı zamanda B1 vitamini, B2 vitamini ve folik asit de içerir. Yeşil mercimeğin dışı lif, içi ise besleyici nişasta ve protein içerir. Kolesterol içermeyen besinler arasında yer alan yeşil mercimek karbonhidrat içerir. Çocuklar ve yetişkinler için besleyici yeşil mercimek yemekleri ve salataları yapılarak tüketilebilir.

Yüksek miktarda lif içeren yeşil mercimek vücuttaki kolesterol seviyesini düşürür. İnsan vücudundaki kolesterol düzeyinin sürekli olarak normal seviyelerde tutulması, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. İçerdiği kalsiyum nedeniyle yeşil mercimek çocuklarda ve yetişkinlerde kemik sağlığını koruyucu etki gösterir.

Diş sağlığı açısından son derece faydalıdır.


Diş minesini koruyucu özelliği bulunan yeşil mercimek, diş sağlığı açısından çocukların bir yaşından itibaren tüketmesi gerekmektedir. İçerdiği yüksek miktardaki lif sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisi vardır. Bu sayede sindirim sistemi için de tedavi edici güce sahiptir.

Şeker hastaları için büyük bir şifa kaynağı olan yeşil mercimek, vücuttaki şeker seviyesini dengeleyen yegane besinlerden biridir. Şeker hastalarının haftada en az bir kez tüketmesi gerekmektedir. Kahvaltıdan önce bir bardak ılık su ile çiğ olarak yutulan beş adet yeşil mercimek, vücut kolesterol dengesinin korunması için yeterlidir.

Vücuttaki yağ yakımını hızlandırdığından zayıflama etkisi en yüksek besinler arasında sayılabilir. Diyet yapan kişilerin yağsız yeşil mercimek salatası tüketmeyi tercih etmesi gerekmektedir. Kas ve kemik yapısını güçlendirici etkisi olan yeşil mercimek, çocuklarda kemik ve kas gelişimini güçlendirirken, yaşlılarda ise kemik erimesini önler. Yeşil mercimek B12 vitamini içerdiğinden yaşlılarda Alzheimer ve demans gibi hastalıkları önler.